Понякога се използват следните образни изследвания, за да се установи дали ракът се е разпространил към други части на тялото. Този процес се нарича стадиране и помага на лекарите да решат кое е най-подходящото лечение за Вас.

Също така CT и/или PET Scan могат да бъда извършени повторно след операция като тиреоидектомия , за да се провери здравословното Ви състояние и дали лечението действа добре.

Компютърна томография - CT Scan

При CT Scan (компютърна томография) се използват рентгенови лъчи за получаване на детайлно триизмерно изображение на вътрешността на тялото.

В повечето случаи ехографията дава достатъчно информация преди операцията на щитовидната жлеза, но може да е необходима КТ, ако щитовидната жлеза е силно увеличена, ако навлиза в гръдния кош или ако съществуват опасения, че ракът може да се е разпространил към други части на шията.

Преди изследването може да бъде инжектирано контрастно вещество в някоя от вените Ви, за да се получат по-ясни изображения. При това можете да почувствате затопляне на цялото тяло и да почувствате странен вкус в устата за няколко минути.

Багрилото, използвано при КТ, обикновено съдържа йод. Ако сте алергичен към йод или багрила, уведомете предварително персонала, извършващ изследването. Също така трябва да уведомите лекаря си, ако имате диабет, бъбречно заболяване или сте бременнa.

Компютърният томограф е голяма машина с тороидална форма. Ще легнете на маса, която влиза и излиза в скенера и може да бъдете помолен да задържите дъха си за няколко секунди по време на изследването. Подготовката за изследването може да отнеме 30-60 минути, особено ако се използва контраст, но образното изследване трае няколко минути. Изследването с КТ може да е шумно, но не е болезнено. Повечето хора могат да си отидат у дома веднага след извършване на изследването.

Някои хора се страхуват от затворени пространства (клаустрофобия). Уведомете медицинския екип, ако се чувствате некомфортно или изпитвате клаустрофобия по време на изследването. Те могат да Ви помогнат да се отпуснете, като Ви позволят да използвате слушалки, за да слушате музика, да сложите маска на очите си или да приемете леко успокоително.

PET SCAN

Може да се извърши PET (позитронно-емисионна томография) след операцията, за да се види дали ракът не е възникнал отново. Използва се само, ако лекарят прецени, че ракът трябва да бъде изобразен по различен начин.

Необходимо е да не приемате храна и напитки за известно време (изследване на гладно) преди провеждане на PET SCAN. По време на изследването ще Ви бъде инжектиран глюкозен разтвор, съдържащ малко количество радиоактивно вещество. Раковите клетки изглеждат по-ярки при изследването, защото поемат повече глюкозен разтвор в сравнение с нормалните клетки.

Ще трябва да стоите спокойно 30-90 минути, докато глюкозният разтвор се придвижва в тялото, след което скенерът ще направи изображения на радиоактивните области в тялото. Подготовката за изследването може да отнеме няколко часа, но изследването трае само около 30 минути.

СПОДЕЛИ