Химиотерапията представлява употреба на лекарства, които унищожават или забавят растежа на раковите клетки. Химиотерапия не се използва често при лечение на рак на щитовидната жлеза, но понякога може да се използва при лечение на рак на щитовидната жлеза в напреднал стадий, който не се повлиява от терапия с радиоактивен йод.

Лекарствата обикновено се прилагат интравенозно (инжектиране във вена). Вероятно ще Ви бъдат приложени няколко терапевтични сесии в продължение на няколко седмици – медицинският екип ще определи схемата.

Нежелани ефекти

Целта на химиотерапията е да унищожи раковите клетки при минимално увреждане на здравите клетки. Лечението обаче може да засегне здрави клетки и това да доведе до нежелани ефекти.

Нежеланите ефекти при химиотерапия са различни в зависимост от използваните лекарства. Чести нежелани ефекти с умора, гадене, загуба на апетит, диария, косопад, загуба на слуха, рани в устата и анемия.

Повечето нежелани ефекти са временни и съществуват начини за тяхната превенция или намаляване. Лекарят ще разговаря с Вас за това как да се справите с нежеланите ефекти, които може да възникнат.

Може да Ви бъдат предписани лекарства за лечение на нежеланите ефекти, различен вид химиотерапия или лекарят може да препоръча временно прекратяване на терапията.

Палиативно лечение

Палиативното лечение допринася за подобряване на качеството на живот на пациентите, като облекчава симптомите, когато не е възможно излекуване на заболяването. То е особено важно за пациентите с рак на щитовидната жлеза в напреднал стадий, но може да бъде прилагано при всеки стадий на раковото заболяване.

Често палиативното лечение се свързва с облекчаване на болката и контролиране на симптомите, но може да включва и справянето с други физически и емоционални проблеми. Лечението може да включва прицелна лъчетерапия, химиотерапия или други лекарства.

Повечето пациенти с рак на щитовидната жлеза не се нуждаят от палиативното лечение
СПОДЕЛИ