Справяне с нежеланите ефекти и възможни усложнения от операцията на щитовидната жлеза

Рана на шията

Вероятно ще изпитвате болка или дискомфорт в областта на разреза. Положението на тялото по време на операцията, понякога може да доведе до схващане на врата и гърба. Това схващане е временно и масаж на врата и физиотерапия може да помогнат за отпускане на мускулите на врата. Също така можете да използвате триъгълна възглавница за опора на врата след операцията и/или да поискате болкоуспокояващо лекарство. Първоначално белегът изглежда червен, но с времето избледнява и става по-малко видим. Лекарят може да препоръча употреба на специална превръзка върху белега, която да подпомогне оздравяването му. Поддържайте зоната хидратирана, за да избледнее белегът по-бързо – поискайте фармацевтът или лекарят да Ви препоръчат подходящ крем.

Трудности при преглъщане

Няколко дни ще чувствате болка при преглъщане. В някои случаи може да бъдете насочен към логопед и/или диетолог.

Прием на храна и течности

Повечето хора могат да приемат нормално храна и течности няколко часа след операцията. Трябва да се храните добре, за да се възстанови организмът Ви след операцията. Опитайте се да преглъщате внимателно и приемайте малки количества здравословна пълноценна храна.

Дрезгав глас

Понякога при операция на щитовидната жлеза се засягат нервите на гласовия апарат, което води до дрезгав или слаб глас. Това засягане често е временно и гласът се подобрява с времето. Може да бъде засегнат певческия глас. Това увреждане често е временно, но понякога може да бъде постоянно. Затова преди операцията е добре да се проведе изследването ларингоскопия. При тотална тиреоидектомия с помощта на постоянен Интраоперативен мониторинг на гласовият Нерв по време на операцията, рискът от това усложнение намалява значително.

Ниски нива на калций

Ако при операцията са засегнати паращитовидните жлези, нивата на калций в кръвта Ви ще бъдат ниски (хипокалциемия). Това може да предизвика главоболие и изтръпване на ръцете, ходилата и устните Ви. Лекарят ще направи кръвни изследвания, за да провери нивото на калций, и може да Ви предпише витамин D и/или калциеви добавки, докато се възстановят паращитовидните Ви жлези. Ако паращитовидните Ви жлези не се възстановят, ще трябва да приемате калциеви добавки постоянно. При тотална тиреоидектомия някои хирурзи реимплантират някоя от паращитовидните жлези в мускулната тъкан, за да подсигури функционирането поне на една от паращитовидните жлези.

Променливо настроение

Промените в нивата на хормоните могат да повлияят на настроението Ви. Уведомете лекаря или медицинската сестра, ако чувствате тревожност или имате паник атаки, за да Ви препоръчат лекарства, които могат да Ви помогнат.

Чувство на умора

Повечето хора се връщат към обичайните си дейности няколко дни след операцията, но някои хора се нуждаят от повече време за възстановяване.

СПОДЕЛИ