Възлите на щитовидната жлеза могат да се развият по няколко начина. Повечето от тях са доброкачествени, а не ракови. Може би сте чували термина "гуша", с който се описва уголемена щитовидна жлеза. Гушата е уголемена щитовидна жлеза в следствие на всякакви доброкачествени причини. Тя може да е съпроводена с множество възли (мултинодуларна гуша) или просто да представлява уголемена щитовидна жлеза без възли.

Специфичното лечение, от което се нуждае вашият възел зависи от вида му. Това включва размера и разположението му, както и клетъчния му състав.

Възлите могат да бъдат:

  • Солидни
  • Пълни с течност (циститни)
  • Частично циститни (пълни както с течност, така и с твърда тъкан)

Възли, които са предимно циститни, е по-малко вероятно да бъдат злокачествени, отколкото в случаите на солидните възли. Вашият лекар ще може да прецени вида на възела , като често само чрез ехофрафско изследване може да се определи вида на възела - солиден или цистичен.Изследването и проследяването, на които ще бъдете подложени, зависят от това дали възелът а е доброкачествен или злокачествен, или дали изследването ще трябва да се извърши повторно или да се направят допълнителни изследвания.

Виж раздел Изследвания/Ехография

СПОДЕЛИ