Как се установява хипотиреоидизмът?

Хипотиреоидизмът се установява посредством изследване на TSH и Т4 в кръвта. При определени обстоятелства функцията на щитовидната жлеза е незначително намалена и почти покрива потребността на тялото от тиреоидни хормони, но хипофизата сигнализира за недостиг. В тези случаи може хормоните на щитовидната жлеза да са в норма, но стойностите на TSH да са завишени.

Терапия

Хипотиреоидизмът трябва да бъде лекуван, тъй като неговите тежки проявления застрашават живота. Терапията представлява прием на тиреоидни хормони. Предписаните медикаменти съдържат синтетично произведен тирeоиден хормон, който е напълно идентичен химически, с този който се произвежда от щитовидната жлеза на човека. Дозировката зависи от количеството, необходимо за нормализиране на стойностите на TSH. Най - често хипотиреоидизмът е траен и тиреоидните хормони трябва да се приемат през целия живот. Тази зависимост разбира се не е много приятна, но като помислим приемът на хормони прави човека здрав и му осигурява напълно нормален живот, чието качество не се различава от това на другите хора, а обратната перспектива е едно тежко заболяване.

Причини за поява на хипотиреоидизмът

Причините за появата на хипотиреоидизма най - често се коренят в увреждане на самата щитовидна жлеза. Най - често у нас това се наблюдава при тиреоидита на Хашимото. Mного по - рядко причината е увреждане на хипофизата или хипоталамуса. Съществува и вроден хипотиреоидизъм. За неговото навременно установяване и лечение задължително при всички новородени се прави изследване на нивото на TSH.

СПОДЕЛИ