Ракът може да засегне сексуалността Ви физически и емоционално. Влиянието на тези промени зависи от много фактори като лечение и нежелани ефекти, самочувствието Ви и това дали имате партньор. Въпреки че извършването на полов акт не винаги е възможно, близостта и споделянето все още могат да бъдат част от връзката Ви.

Ако можете да правите секс, е възможно да бъдете посъветван да използвате определени видове контрацепция за предпазване на партньора Ви или за предпазване от бременност за определен период от време. Лекарят ще разговаря с Вас за това какви мерки да прилагате. Също така ще бъдете информиран дали лечението може да засегне фертилитета Ви временно или постоянно. Ако за Вас е важно да имате деца, разговаряйте с лекаря си преди началото на лечението.

Контрацепция и фертилитет

В зависимост от вида на рака, прилаганото лечение и сексуалните Ви предпочитания, лекарят може да Ви посъветва да използвате определени видове контрацепция като кондоми за определен период по време на лечението и след края му.

Това се прави с цел предпазване на партньора Ви или предпазване от бременност, тъй като някои лекарства могат да бъдат токсични за партньора или да увредят развитието на бебето.

Специално за жените

След терапия с РАЙ по принцип се препоръчва да не забременявате шест месеца след излагането на яйчниците на радиация след терапията и да се уверите, че нивата на тиреоидните хормони са нормални и стабилни преди бременността.

Специално за мъжете

Мъжете, подложени на терапия с РАЙ, могат да имат временен инфертилитет. Ако за Вас е важно да имате деца, разговаряйте с лекаря преди началото на лечението. Попитайте лекарите какви предпазни мерки да прилагате и обсъдете всички въпроси по отношение на фертилитета, особено ако искате да имате деца в бъдеще.

СПОДЕЛИ