Щитовидната жлеза при човека може да бъде прегледана посредством опипване на шията. Високостепенната гуша се забелязва веднага.

Опипването/Палпацията на щитовидната жлеза – дава много по-точна и по-нагледна информация за състоянието на щитовидната жлеза. Прилагат се няколко начина на палпация.

Метод на изследване с една ръка – палецът се поставя върху единия лоб, а останалите пръсти върху втория лоб на щитовидната жлеза. По този начин могат да бъдат установени наличие на възли, колко е голяма щитовидната жлеза, каква е нейната плътност.След това пръстите на двете ръце се поставят зад врата на пациента, а палците върху двата лоба на щитовидната жлеза. Така чрез палците специалистът добива най-ясна представа за положението, в което се намира щитовидната жлеза. Медикът кара пациента да преглътне слюнка, за да може отново да види какво се случва с щитовидната жлеза. Разновидност на този метод е пръстите да бъдат поставени от двете страни на врата, а не зад врата. При третия метод на палпация пациентът застава с гръб към медика, който поставя палците си върху задната част на врата, а с пръстите извършва прегледа. Отново пациентът трябва да преглътне слюнка.

СПОДЕЛИ