Основна функция на щитовидната жлеза е да произвежда хормони от йод и други съставни елементи и да ги съхранява. В кръвоносната система се отделят три важни хормона Tetrajodthyronin ( Thyroxin, T4; пасивен / неактивен хормон ) и Trijodthyronin ( T3; активен хормон ), както и калцитонин. Щитовидната жлеза е изградена от многобройни малки делчета, които се състоят от малки мехури, наречени фоликули. Именно в тях при наличието на достатъчно количество йод, който се набавя от храната, се образуват тиреоидните хормони тироксин ( Т4 ) и в по - малка степен трийодтиронин ( T3 ) и се съхраняват свързани в определен белтък, наречен тиреоглобулин.

Между фоликулите се намират клетки, които се наричат С - клетки и образуват хормона калцитонин. Все още се знае много малко за неговите функции и значение. Калцитонинът участва в регулацията на съдържанието на калций в тялото.

Функцията на щитовидната жлеза се управлява от Хипофизата посредством тиреостимулиращия хормон ( TSH ) - тъй наречената тиреотропна саморегулираща се система. Това означава, че в зависимост от стойностите на TSH от фоликулите се отдават определени количества Т3 и Т4 в кръвта.

Високото ниво на Т3 и Т4 в кръвта въздейства по механизма на отрицателна обратна връзка на хипоталамуса и хипофизата и намалява отделянето на TSH и TRH. Съответно ниската концентрация на Т3 и Т4 обратно - увеличава отделянето на TSH. Тиреоидните хормони на щитовидната жлеза са от изключително важно значение, без тях човек не може да живее. Те регулират процесите на обмяна на веществата в организма и ги поддържат в равновесие.

В детска възраст Т3 и Т4 осигуряват нормалното развитие и функциониране на нервната система, на органите на сърдечно - съдовата система и мускулите.

Независимо от възрастта, тиреоидните хормони на щитовидната жлеза влияят на енергийната, въглехидратната и мастната обмяна, на кръвообръщението, стомашно - чревния тракт, на нервите, мускулите и психиката.

Намалена функция на щитовидната жлеза (хипотироидизъм)

Наличието на по- ниско количество на хормони на щитовидната жлеза, води до забавяне на метаболизма. Може да се почувствате уморени, депресирани и да започнете лесно да качвате килограми.

Повишена функция на щитовидната жлеза (хипертироидизъм)

При свърх количество на тиреоидни хормони, метаболизмът Ви се ускорява. Може да отслабнете, да имате повишен апетит, да се чувствате тревожен, или да получите бързо силно сърцебиене. С течение на времето, нелекуваният хипертиреоидизъм може да доведе до загуба на костна плътност и проблеми със сърдечния ритъм

СПОДЕЛИ