Хроничният лимфоцитарен тиреоидит подобно на Базедовата болест е автоимунно заболяване, т. е. тялото произвежда антитела, насочени срещу негов орган и клетки. Клетките на имунната система (лимфоцитите) атакуват клетките на щитовидната жлеза и могат да ги увредят. За разлика от другите възпалителни процеси на щитовидната жлеза този протича без болка и незабелязано.

Трудно е да се определи точната причина. Според някои специалисти стресът е ключов фактор, който отключва смущенията във функцията на щитовидната жлеза, а от там и заболяване от Хашимото. Възможно е болестта да се появи и в следствие на лечение от друго заболяване, при което болният се е подлагал на лъчелечение или друг вид облъчване. Не са малко и защитниците на тезата, че болестта на Хашимото е в следствие на генетичен дефект, който се отключва в определен момент.

Първоначално болестта на Хашимото може да няма никакви симптоми. Постепенно се появяват типичните , които съпътстват заболяванията на щитовидната жлеза – лесна уморяемост, разсеяност, липса на енергия, напълняване, отслабване на паметта, стягане, понякога дори леко душене в областта на шията, болки в мускулите и ставите, сърцебиене, шум в ушите, изпотяване, подпухване.

Това заболяване може да доведе до хипотиреоидизъм. Тиреоидитът на Хашимото е най - честата причина за хипофункция на щитовидната жлеза. Диагнозата се доказва чрез наличието на антитела А - ТРО ( MAT ) или A - Tg ( TAT ) в кръвта. Имунният тиреоидит не трябва да се лекува, трябва само да се коригира хипофункцията. Щитовидната жлеза може да се увеличи – тогава говорим за струмозна форма или да се намали – т. н. атрофичен тиреоидит. В случай, че са налице възли и голямо увеличение на щитовидната жлеза, може да се наложи операция. Дори и при ясно изразена хипофункция на жлезата, стойностите на А-ТРО ( MAT ) или A-Tg ( TAT ), могат да остават високи.

Медицината не е достатъчно напреднала в разработка на успешни лечебни методи за Хашимото. При настъпил хипотиреоидизъм се провежда заместително лечение с L-тироксин. Дозата е индивидуална и се оптимизира при всеки отделен пациент според състоянието му и нивата на TSH.

Преди всичко не трябва да се плашите от поставената диагноза, защото с болестта на Хашимото може да се живее напълно пълноценен живот.

При всички случай всичко, което би намалило стреса в живота Ви и да подобри общото състояние на организма като разходки в планината,спорт, акупунктура, пеене и приятни преживявания няма да Ви навреди.

СПОДЕЛИ