При лъчетерапията с външно облъчване се използват високоенергийни рентгенови лъчи или снопове електрони за унищожаване или увреждане на раковите клетки.

При повечето пациенти с рак на щитовидната жлеза не е необходима лъчетерапия. При малък брой пациенти може да се приложи лъчетерапия при следните обстоятелства:

  • След операция
  • В допълнение към терапията с радиоактивен йод, ако ракът не е бил премахнат напълно.
  • Ако съществува висок риск от повторна поява на рака (рецидив)
  • Ако ракът се е разпространил към близките тъкани и структури.
Лъчетерапия с външно облъчване се използва често при лечение на анапластичен карцином на щитовидната жлеза, тъй като терапията с радиоактивен йод обикновено не е ефективна.

Планиране на лечението

Преди началото на лечението се провежда сесия за планиране (симулация). Лъчетерапевтът провежда КТ изследване, за да определи точната област, която ще бъде лекувана, и може да направи малки очертания или татуировки по кожата Ви. Така се гарантира облъчване на един и същи участък от тялото при всяка терапевтична сесия.

Може да Ви бъде поставена маска по време на терапията. Тя помага да стоите неподвижен и лъчевите снопове да бъдат насочени към една и съща област от шията при всяка сесия. Можете да виждате и дишате през маската, но е възможно първоначално да се чувствате странно и некомфортно. Лъчетерапевтичният екип ще Ви помогне да се справите с това.

Прилагане на лечението

Обикновено лъчетерапията се прилага пет дни седмично в продължение на няколко седмици. Процедурите обикновено продължават 10 минути, но за правилното позициониране на апарата може да е необходимо повече време.

Нежелани ефекти

Нежеланите ефекти при лъчетерапия с външно облъчване са различни. По-голямата част от тях са временни и отзвучават в рамките на няколко седмици или месеци след лечението. Чести нежелани ефекти са чувство на умора, болезнено и затруднено преглъщане, сухота в гърлото, сухота в устата и зачервена, суха, сърбяща, възпалена или разранена кожа.

СПОДЕЛИ