Диагнозата рак на щитовидната жлеза променя драстично живота Ви. Със сигурност чувствате страх, страх от терапията и страничните въздействия, страх от болката, страх от смъртта, страх за семейството. По някакъв начин трябва да се справите със ситуацията. Със сигурност ще си задададете въпроса Защо аз? Ще се връщате назад в миналото, ще си спомняте събития, които са Ви натоварили. Ще се замислите за начина на живот, който водите. Но надали ще можете да намерите недвусмислен отговор.

Много от хората не споделят, премълчават болестта от чувство на срам, от страх от реакцията на другите, също от страх, че ще ги изгонят от работа.

За Вас е важно и полезно да можете да говорите за болестта си.

Вашите близки и приятели се намират в същата ситуация. Те се чудят как да подходят, да говорят ли с Вас за болестта Ви или да се правят, че нищо не се е случило. Ще Ви наранят ли ако Ви разпитват. Опитът на значителен брой засегнати говори, че достигането до откровен разговор доста често е трудна задача.

Трябва да говорите, честно да споделите своите чувства, своите страхове с близките си. Така заедно ще можете да продължите напред.

След провеждането на терапията ще трябва де се занимавате със заболяването си и със страничните въздействия.

НЯКОЛКО НАСОКИ, КОИТО БИХА ВИ ПОМОГНАЛИ В ТОЗИ ТРУДЕН ПЕРИОД:

 • Бъдете партньор на Вашия лекар, обсъдете терапията си с него в детайли и го питайте отново, ако нещо не сте разбрали
 • Мислете за нещата, които Ви интерсуват и които могат да Ви дадат сила и увереност
 • Процесът на излекуване както физически, така и психически изисква време. Дайте си го.
 • Говорете с близки за Вас хора, било то роднини или приятели за Вашите страхове и чувства. Не се затваряйте сами в себе си.
 • Занимавайте се с болестта си, но не загубвайте интереса към света
 • Тъй като преодоляването на болестта изисква много енергия, опитайте се да живеете здравословно. Хранете се здравословно, не пушете, движете се, пийте малко алкохол и не се излагайте много на слънце. Спортът и движението влияят благпориятно за по - бързото възстановяване. Обратно обездвижването може да отслаби двигателната Ви система и да доведе до проблеми със сърдечно - съдовата Ви система.
 • Избягвайте да общувате с хора, които ще Ви натоварват с проблемите си, това ще съхрани Вашата енергия, а Вие имате нужда от нея
 • Опознайте себе си

Колкото и странно да Ви звучи, след преодоляването на болестта много хора започват да живеят по - интензивно и пълноценно

НАПРАВЕТЕ СИ АРХИВ, КОЙТО ДА СЪДЪРЖА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТИ:

 • Епикриза
 • Кръвни изследвания
 • Образни изследвания (ехография, сцинтиграфия)
 • Протоколи от лъчетерапията
 • Протоколи от химиотерапията
 • Писма от всяко контролно изследване
 • Тъй като образните изследвания се съхраняват в елекронен вид, поискайте да Ви направят копие на CD. Най - вероятно ще трябва да заплатите затова, но е важно да имате копие при Вас.

При проследяването може да Ви се наложи да смените мястото, където живеете или наблюдаващият лекар да се премести.

Бъдете точни при записването на контролните прегледи. Не ги отлагайте по никакъв повод.

Може някъде да са останали ракови клетки и смисълът на контролните прегледи е те своевременно да бъдат открити. Навреме откритият рецидив в повечето от случаите може да се третира успешно без да има вредни последствия.

В началото контролните прегледи са по - начесто, след това могат да бъдат един път годишно.

Много важно е да си взимате редовно хормоните в предписаната дозировка.

Много важно е да промените живота си. Това е урок, който получавате и е важно да го научите. Една от възможните причини за това заболяване е неудоволетвореността. Започнете промяната от това как да станете хармоничен и щастлив човек. Човек трудно може да промени света, но за сметка на това може да промени отношението си към него. Не се вторачвайте в рака, това не помага. Не мислете за него, колкото и трудно да е това в началото. Вие сте здрави и това е Вашето послание. Качеството Ви на живот не се различава от това на другите хора. Радвайте се на малките неща в живота, както на слънчевите лъчи, на дърветата, на птиците, така и на една приятна вечер с приятели, на един вкусен обяд и на всички чудесни неща, които Ви предлага животът. Със сигурност ще имате проблеми и в работата, и в семейството, и парите няма да Ви стигат, и няма да Ви разбират, но тогава трябва да си спомните откъде сте минали, какво сте преживели и за разлика от другите Вие трябва да знаете кое е важно и кое не е.

Можете ли с 1 милион долара да си купите и минута живот?

Животът е безценен дар!

Наслаждавайте му се!

СПОДЕЛИ