След като бъде премахната цялата щитовидна жлеза, организмът Ви повече няма да произвежда хормони, които поддържат метаболизма, и ще Ви бъдат предписани хормонални таблетки, които да заместят тироксина (T4). Ще трябва да приемате тези хормонозаместителни таблетки всеки ден за цял живот.

При много хора, на които е извършена парциална тиреоидектомия, запазеният лоб продължава да произвежда достатъчно тиреоидни хормони, което означава, че те не се нуждаят от ежедневен прием на таблетки.

Приемането на тиреоидни хормони под формата на таблетки има две роли:

Поддържа нормалното функциониране на метаболизма

Здравословни стойности – Без хормонозаместителна терапия вероятно ще получите симптоми на хипотиреоидизъм като повишение на телесното тегло, запек, чуплива и суха коса и кожа, депресия, вялост и умора. В тежки случаи може да възникнат проблеми със сърцето.

Намаляване на риска от повторна поява на рака – Приемането на хормона T4 под формата на таблетки спира произвеждането на друг хормон от хипофизата, наричан тиреостимулиращ хормон (TSH). Смята се, че високите нива на TSH могат да доведат до разрастване на ракови клетки в други части на организма. Поради тази причина, ако лекарят смята, че има среден до висок риск от рецидив, може да Ви препоръча да приемате висока доза T4, за да се понижи нивото на TSH. Това се нарича супресия на TSH.

Определяне на правилната доза

Състоянието Ви ще бъде наблюдавано внимателно, когато започнете да приемате заместителна терапия с тиреоидни хормони. Първоначалната доза на тироксин (T4) се изчислява спрямо теглото Ви. На всеки 6-8 седмици ще Ви бъдат правени кръвни изследвания, които да ориентират лекаря при корекцията на дозата, докато се достигне подходящата за Вас доза. Обикновено първоначалната доза е близка до точната доза и са необходими само малки корекции.

При малък брой хора може да възникне хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм по време на периода на корекция. След като започнете да приемате точната доза обаче, не трябва да имате нежелани ефекти.

Съвети за приемане на лекарства, съдържащи Т4

  • Трябва да се приема по едно и също време всеки ден, за да си изградите навик. Приемайте таблетката на гладно, само с вода и изчакайте 30 минути, преди да приемате храна.
  • Ако сте забравили да приемете таблетката, приемете пропуснатата доза веднага щом се сетите
  • Изчакайте 2 часа преди да приемате добавки, съдържащи калций или желязо, тъй като те влияят на резорбцията на Т4 в стомаха.
  • Обсъдете с лекаря си дали е безопасно да продължите да приемате други лекарства и хранителни добавки.
  • Не прекратявайте приема на Т4 без да сте обсъдили това с лекаря си.
  • Уведомете лекаря си, ако сте бременна, тъй като може да е необходима по-висока доза.
СПОДЕЛИ