Самонаблюдението е от особено значение, когато вече имаме увеличение на щитовидната жлеза. Ако са налице и нови симптоми като бърз растеж на възела или увеличение на лимфните възли, веднага трябва да се обърнете към лекар.

Тялото изпраща алармени сигнали и ние трябва да се вслушаме в тях.

Симптомите при рак на щитовидната жлеза са свързани с местоположението на органа и тясното му взаимодействие с хранопровода и трахеята, както и с нервните окончания на вътрешната мускулатура на шията.

При увеличаване на щитовидната жлеза могат да се наблюдават следните усложнения и симптоми:

  • Усещане за натиск в областта на гърлото
  • Недостиг на въздух
  • Трудности при преглъщане
  • Кашлица
  • Уголемени на пипане и на оглед лимфни възли в областта на шията
  • Предрезгавяване на гласа

Винаги, когато е налице нарастване на гушата в рамките на няколко седмици или месеци, или когато стане груба и твърда на пипане, или дълго време съществуваща гуша порасне изведнъж, или лимфните възли в областта на шията станат твърди или пък се увеличат, трябва да се обърнате към специалист.

Трябва да имате предвид, че при диференцираните карциноми на щитовидната жлеза почти няма симптоматиката. Тя се проявява главно при напреднали стадии на карцином на щитовидната жлеза.

Да се наблюдаваш означава да мислиш за този проблем.

Профилактика

Преглед един път в годината чрез опипване и ехография.

Наличието на понижена или повишена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм) не е характерно за рака на щитовидната жлеза.

При някои видове тумори, които се предават по наследство, посредством целеви изследвания на застрашените членове на семейството болестта може да се открие в много ранен стадии и чрез оперативно лечение пациентите имат отлични шансове за излекуване.

За ранното диагностициране на медуларния карцином на щитовидната жлеза са създадени много тестове, както и генетични изследвания, чрез които може да се установи кои членове в семейството са носители на този ген и в бъдеще са застрашени да развият медуларен карцином на щитовидната жлеза.

В начален стадии на медуларния карцином МТС, на т. н. C – клетъчна хиперплазия посредством пълно отстраняване на щитовидната жлеза е налице 100% шанс за излекуване.

Препоръки:


  • В семейства със заболяване MEN 2 – синдром трябва да бъде проведен генетичен анализ на братя и сестри, родители и деца, като рискът децата да са носители при засеганти родители е 50%.
  • Членове, които имат негативен генетичен тест могат да не провеждат повече контролни прегледи.

Засегнати членове на семейството, особено деца, трябва своевременно да бъдат оперирани. За да се определи най - подходящото време за операцията трябва да се направи т. н. стимулационен калцитонинов тест - стимулация с калции или пентагастрин.

СПОДЕЛИ